Blogginlägg -
Onödig polarisering av debatten
Bilismen på våra vägar står vanligtvis i skottgluggen från många håll. Bland annat så presenterade statliga Klimaträttsutredningen i förra veckan sitt slutbetänkande där de föreslår att dagens infrastrukturplanering ska läggas om. I stället för att planera för en ökad vägtrafik föreslår utredningen att planering av infrastruktur ska utgå från minskad trafik med person- och lastbil. Och nu smäller Dagens Nyheter upp en hel ledarsida med rubriken ”Vägen framåt är att köra mindre bil”.
När årets valrörelse tog fart tidigare i våras hamnade mobilismen i fokus, men från en annan vinkel än vad vi har vant oss vid de senaste åren. Nu stod plötsligt drivmedelspriser och dess effekt på människors plånbok i centrum, där bilens betydelse för människor utanför storstäderna lyftes fram. Vad som blev väldigt tydligt, inte minst i sociala medier, är vilken polarisering i mobiliseringsfrågan som vuxit fram. Sänkt pris vid pumpen stod helt i konflikt med att tänka på klimatet och framtida generationers möjlighet till ett vettigt liv.
Här vill jag istället lyfta fram det gamla hederliga begreppet ”lagom”. När vi tänker på individuell frihet med bil samtidigt som koldioxidutsläppen närmar sig noll och intet, känns det då omöjligt? En lösning som faktiskt lyfts fram som en väg framåt i just Klimatsrättsutredningen är nämligen en fortsatt utveckling av elfordon och biodrivmedel. Inget nytt, vi på MRF har lyft fram det länge och våra medlemsföretag står beredda att påskynda omställningen till en fossilfri verklighet.
Vi måste fortsätta att förstärka laddinfrastrukturen över hela landet och säkerställa att alla bilförare har tillgång till en trygg, kostnadseffektiv och säker el där de behöver den, när de behöver den. Samtidigt måste vi sänka skatten på biodrivmedel och då har råd med en fortsatt utveckling av reduktionsplikten. Det skulle ytterligare höja tempot för att nå klimatmålen med en fordonsflotta som i dagsläget domineras av bilar med förbränningsmotor. Nära varannan nyregistrerad personbil var laddbar förra året, en utveckling som bara kommer att öka. Men i vår bransch är den cirkulära ekonomin som det pratas så mycket om i övriga samhället redan ett faktum. Våra bilar säljs begagnade ett flertal gånger, har en livslängd på cirka två decennier och när det sedan är dags för att skrota bilen återvinns först delar för kommande reparationer och sen återvinns minst upp till 95% av fordonet.
Rubriken i DN-ledaren borde kanske vara ”Vägen framåt är fortsatt utveckling mot en fossilfri bilism” där ordet fortsatt är nyckeln. Är det offentliga samtalet moget att ta till sig denna lösning? Branschen är i alla fall redo för en fortsättning med hållbar mobilitet i hela landet.