Nyhet -
Bilhandelns konkurrensreglering ses över av EU-kommissionen
Märkesbilhandelns konkurrensreglering, ett vertikalt gruppundantag med riktlinjer som löper ut 31 maj 2022, står inför en översyn från EU-kommissionens sida. Branschens olika aktörer, däribland bilhandels- och verkstadsorganisationen Motorbranschens Riksförbund (MRF), intar som bäst sina positioner inför det beredningsarbete som EU:s konkurrensdirektoriat påbörjat.
Som en del av arbetet har MRF som medlem av den nybildade europeiska lobbyalliansen, Alliance of European Car Dealers and Repairs, AECDR, tagit fram ett första positionerande policydokument. Ett dokument som ska användas gentemot EU:s konkurrensdirektoriat i det fortsatta arbetet med gruppundantaget för bilhandeln mot EU-kommissionen.
AECDR, är för en fortsatt konkurrensreglering med ett vertikalt, sektorsvis, gruppundantag med styrande riktlinjer för märkesbilhandeln. I det gemensamt antagna policydokumentet har AECDR lyft fram tre huvudområden; agentförfarande, nya försäljningskanaler och investeringskrav på återförsäljare samt datadelning, för det fortsatta lobbyarbetet med att skapa rättvisa affärsförutsättningar.
Frågan om eftermarknaden lämnar man helt eftersom den omfattas av ett separat gruppundantag som kommer att ses över med start under 2021 för att träda i kraft 2023. Förmodligen kommer den konkurrensregleringen inte att ersättas när den gått ut, enligt AECDR:s uttolkning av EUs signaler.
– Däremot är det AECDR:s slutsats att ett nytt och mer till nutid anpassat gruppundantag med tillhörande riktlinjer kommer att gälla för märkesbilhandeln från och med 1 juni 2022, förklarar Tommy Letzén, vd för MRF, inför de stundande överläggningarna kring de förarbeten som nyligen har lämnats till EU-kommissionens konkurrenskommissionär, Margarethe Vestager.
Tommy Letzén betonar vikten av ett jämlikt styrkeförhållande mellan parterna för att undvika ensidighet och en dominerande ställning med överdrivna affärsvillkor från fordonstillverkarnas sida. Han betonar även att de svenska återförsäljarleden till 95 procent utgörs av familjeägda SME-företag vars affärsförutsättningar är högst varierande i ett stort och glesbefolkat land som Sverige jämfört med, exempelvis, tätbefolkade Tyskland.
Detta huvudpunkterna i AECDR:s policydokument.
Agentförsäljning är en försäljningskanal som alltjämt, om man bortser från gamla förfarandet med underåterförsäljare, befinner sig i en utvecklingsfas. Men i takt med att fler fordonstillverkare, utöver Mercedes-Benz som redan driver ett pilotprojekt på den svenska marknaden, överväger distributionsformen är det viktigt att området regleras. I grunden handlar det om hur det ekonomiska risktagandet ska fördelas mellan agent och huvudman vid försäljningen. Man vill även ha riktlinjer för säljbefrämjande investeringar samt ett klargörande om man som fristående distributör kan agera agent för olika leverantörer, konkurrerande, parallellt.
En allt större frågeställning är hur informationsutbytet ska ske vid parallella distributionskanaler för fortsatt fungerande konkurrens. Från AECDR:s sida vill man säkerställa att alla får del av den strategiska informationen och inte att den förbehålls en part eller begränsas för någon. På motsvarande vis vill man säkerställa att återförsäljare inte tvingas till investeringar som är svåra att försvara vid en ökad direktförsäljning.
En annan punkt är avtalskravet på att minst 80 procent av de avtalade inköpen av varor och tjänster ska ske från fordonstillverkaren. Enligt AECDR är denna punkt inte tillämpar eftersom andra inköp inte sker på grund av logistiska skäl i nuläget. Men den är intressant i ett längre perspektiv där det ställs krav på hållbarhet och en fungerande inbördes konkurrens. Gruppundantagets huvudsyfte bygger på Romfördraget med konkurrens på lika villkor, fri företagsamhet samt valfrihet som ska vara konsumenten och marknadens parter tillgodo.
Den sista punkten i policydokumentet avser den kommersiellt intressanta kunddatan och hur den ska delas samt tillgängliggöras parterna emellan i syfte att effektivisera affärsprocessen samt för att förbättra produkter och logistik. AECDR:s noterar även att fordonstillverkarna och andra affärsidkare är intresserade av åtkomst till datan för att kunna kartlägga behov och inköps-/konsumtionsvanor. Här krävs en fungerande lösning som gör att data kan delas i realtid för att både återförsäljare och verkstadsled skall kunna tjänsteutveckla och behålla kundrelationen.
Från MRF:s sida har fattats beslut om att öka informationsinsatserna kring arbetet med gruppundantagen för såväl märkesbilhandel som för eftermarknaden; verkstad och bildelar, framöver.
– Resultatet av den process som pågår nu är avgörande för många märkesåterförsäljares framtid, ska man våga gasa eller tvingas bromsa. Personligen tror jag att bilbranschens olika parter bör göra sig starkare tillsammans för att möta de hot som kan komma från stora tredjepartsspelare som Amazon, Google med flera som vill ta över framtida kunddialog, avrundar Tommy Letzén, vd för Motorbranschens Riksförbund.