Pressmeddelande -
Reseavdragen borde utvecklas, inte avvecklas!
Regeringens utredning om hur reseavdragen ska utformas har presenterats – och det är inga goda nyheter. Cirka 200 000 personer, som i dag behöver bilen för att kunna ta sig till jobbet och sköta sin vardag, kommer att falla ur reseavdragssystemet till följd av de förändringar som föreslås. De som drabbas är framför allt de som bor utanför innerstadskärnorna där kollektivtrafiken är sämre och de som har obekväma arbetstider. Företagen får det svårare att rekrytera och för en del kommer det inte att löna sig att jobba överhuvudtaget.
Reseavdraget för arbetspendling ändras så att det baseras på avstånd istället för tid. Alla som kör kortare sträcka än tre mil drabbas, oavsett var i landet och när på dygnet de jobbar. Tillhör du de som betalar statlig inkomstskatt blir dessutom avdraget mindre värt.
- Miljönyttan i förslaget är försumbar om man jämför med de samhällsekonomiska kostnaderna, så det är uppenbart att förslaget handlar om två helt andra saker: att staten ska få ”behålla” mer pengar och att försvåra för de som behöver bilen. Med andra ord – detta är ett helt ideologiskt förslag, säger Charlie Magnusson, ansvarig för opinion och samhälle på MRF.
Inte bara den enskildes privatekonomi drabbas om detta förslag genomförs, utan även arbetsmarknaden i stort. För att en del överhuvudtaget ska ha möjlighet ta ett arbete som ligger en bit bort är det helt avgörande att det inte tar för lång tid att pendla. Att ta bort kopplingen till tidsvinst gör att det för många överhuvudtaget inte längre lönar sig att arbeta. Bilen ger en oersättlig möjlighet till individuell mobilitet och goda möjligheter till pendling kompenserar mot våra regleringar av både arbetsmarknaden och bostadsmarknaden.
- Att kunna ta bilen till jobbet är därför i praktiken en lösning för många svenskar för att kunna ta ett nytt jobb och ändå kunna bo kvar. Försämrade reseavdrag för bil kan få mycket stora konsekvenser för arbetsmarknaden – något denna utredning inte verkar finna vara av intresse, säger Charlie Magnusson.
En SKOP-undersökning, gjord på uppdrag av MRF, visar också att det finns ett mycket starkt stöd för att behålla dagens reseavdrag. Varannan svensk vill behålla dagens regler och 33 procent vill dessutom öka möjligheterna att göra avdrag för bilresor till och från arbete. De är bara 15 procent som stödjer förslag om minskade reseavdrag för bilresor.
- Istället för att försämra reseavdraget borde systemet göras enklare och fördelaktigare för att stimulera matchningen på arbetsmarknaden och göra det enklare att få privatekonomin att gå ihop även om man bor på landsbygden. Dagens nivå på 18,50 kr per mil har inte ändrats på över tio år och är långt under vad det kostar att ha en modern, säker och miljöanpassad bil. Därför borde detta förslag begravas långt ner i en byrålåda och aldrig genomföras, avslutar Charlie Magnusson.
Ämnen
Motorbranschens Riksförbund, MRF, är branschorganisationen för seriösa och professionella bilåterförsäljare och bilverkstäder. Vi har 980 huvudföretag och 543 filialer som medlemmar, vilka omsätter omkring 120 miljarder kronor och sysselsatte cirka 40 000 personer.