Gå direkt till innehåll
MRF vill ha långsiktiga och genomtänkta politiska beslut kring bilen och bilismen

Nyhet -

MRF vill ha långsiktiga och genomtänkta politiska beslut kring bilen och bilismen

Inget parti vågar gå in i valrörelsen med krav på höjd beskattning på drivmedel. Däremot vilar flera av riksdagspartierna på hanen med insatser för att straffa bilen, bilismen och bilägarna efter valet. Hårdast vill Miljöparitet, som är allra starkast i storstäderna, gå fram.

 

– Det finns anledning för bilägarna att oroa sig efter valet, framför allt dem som bor i glesbygd och är bilberoende, säger Per Johansson, vd för MRF, Motorbranschens Riksförbund – branschorganisation för bilhandlare och bilverkstäder i Sverige.

 

Riksdagspartiernas partiprogram

Det är branschtidningen Motorbranschen, utgiven av MRF:s Förlag, som har genomfört en enkät samt sammanställt ett urval av fakta från respektive riksdagspartis; Moderaternas, Socialdemokraternas, Folkpartiets, Miljöpartiets, Centerns, Kristdemokraternas, Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas, partiprogram inför valet 2014.

 

Höjd fordonsskatt

I de långsiktiga frågorna, som visionerna om fossilfri fordonsflotta 2030 och klimatneutrala transporter 2050, råder en stor samsyn mellan dagens riksdagspartier. De vill att Sverige, som endast svarar för 0,2 procent av jordens samlade utsläpp av växthusgaser, ska vara ett föregångsland.

I Sverige svarar transporter för cirka 30 procent av utsläppen, men brandskattas allra hårdast vid en jämförelse.

En majoritet av partierna, inom både alliansen och oppositionen, kan, exempelvis, tänka sig en straffskatt på bränsleslukande bilar eller bilar med höga koldioxidutsläpp. Inom Alliansen råder enighet om att höja fordonsskatten, vilket förklarades av finansminister Anders Borg så sent som i februari.

 

MRF vill ha långsiktiga, genomtänkta beslut

MRF stöder visionerna, men vill se ett mer långsiktigt och, framför allt, mer EU-harmoniserat arbetssätt för att nå till deras olika mål.

– Vi tycker inte om kortsiktiga och ogenomtänkta beslut. Man får, exempelvis, inte fram nya drivmedel genom beskattning – utan det krävs konkreta idéer och forskning.

– Vi tycker heller inte om att våra politiker väljer att plötsligt dagtinga i så pass viktiga frågor som de som rör bilismen, säger Per Johansson, vd för MRF.

– Det finns klara samband mellan mobilitet, tillväxt och samhällsutveckling, fortsätter han.

Per Johansson betonar också att biltillverkarna är globala aktörer där det kan vara svårt att möta svenska särintressen som framtvingats i jakten på majoritet i riksdagen, eller i trafikutskottet, näringsutskottet, skatteutskottet, miljö- och jordbruksutskottet.

 

Bilisterna får betala politiskt pris

Han nämner även pumplagen, lagen om att alla bensinstationer ska minst en pump med förnybara drivmedel, som ett praktexempel på hur bilisterna i glesbygd fått betala ett politiskt pris när Socialdemokraterna valde att tillmötesgå Miljöpartiets krav 2005.

– Den är ett haveri och har haft tvärtomverkan, kontraproduktivt, när samhällsservicen i glesbygd blivit ännu sämre, menar Per Johansson.

 

Motorbranschens sammanställning finns som dokument (PDF) att ladda ner.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Anders Östberg

Anders Östberg

Presskontakt PA, opinion och samhälle Press opinion, kommunikation och samhälle 0760529624