Pressmeddelande -
MRF ger 10 goda råd till bilverkstadskunder
Sköter och servar man sin bil enligt rekommendationerna i instruktionsboken, så rullar den både längre samtidigt som risken för haveri minskar.
Det menar Joachim Due-Boje, verkstadsansvarig på branschorganisationen Motorbranschens Riksförbund, MRF, som här ger 10 goda råd, tips, inför ett bilverkstadsbesök.
Joachim Due-Boje säger att bilägare i Sverige överlag är duktiga på att vårda sina bilar – löpande service sker enligt servicebokens intervaller och rekommendationer.
– Det är bland annat därför som den svenska rullande vagnparken jämförelsevis är så pass åldersstigen, säger han utifrån 29 års erfarenhet som bilmekaniker och verkstadsägare.
Men när man ska åka till verkstaden för rekommenderad service eller en reparation, så har Joachim Due-Boje ett antal proffstips till bilägaren.
– För det första. Välj verkstad utifrån dina egna förväntningar och krav – vår rekommendation är en verkstad som är medlem i MRF.
– MRF-verkstaden står för kundtrygghet, att verkstaden följer MRF:s villkor för bilreparationer samt lämnar garanti på arbete och reservdelar, förklarar Joachim.
Han tillägger att motsvarande krav gäller för de verkstäder som kvalitetskontrolleras av Kontrollerad Bilverkstad, KBV.
Hans andra tips är att ta in prisuppgift från två verkstäder – kan vara från en märkesauktoriserad bilverkstad och en märkesoberoende, så kallad allbilverkstad.
– Idag är bilservice avreglerad. Det krav som finns för att en eventuell nybilsgaranti ska gälla är att verkstaden ska utföra ett fackmässigt arbete, följa serviceprotokoll eller reparationsanvisningar samt använda reservdelar av original- eller motsvarande kvalitet, berättar Joachim Due-Boje.
Han säger att även om dagens personbilar är mer komplicerade än gårdagens.
– Men samtidigt är allt mindre med teknik märkesspecifik, detta i om med att allt större del av en bils komponenter tillverkas av underleverantörer samtidigt som biltillverkarna har allt mer omfattande tekniskt och produktionstekniskt samarbete kring så kallade ”bottenplattor”.
– Exempelvis är många av dagens Volvo-bilar nära besläktade med både Ford och Jaguar precis som Saab hade en gemenskap med Opel, förklarar Joachim Due-Boje.
Avslutningsvis säger Joachim Due-Boje att man ska lita på magkänslan vid valet av verkstad – det ska finnas ett förtroende mellan kund och verkstad.
– Det finns en anledning till att vissa verkstäder tar mer betalt än andra, gå inte bara på priset. Det kan bli dyrt om man väljer att reparera allt för billigt.
Här följer MRF:s 10 tips, goda råd, inför bilverkstadsbesöket:
1. Boka service i god tid och enligt servicebokens intervaller.
2. Begär en specificerad prisuppgift och jämför gärna flera verkstäder – inom service tillämpar många verkstäder olika former av prisgarantier eller har andra extraerbjudanden. Fråga om vilka garantier som finns för verkstadsarbetet respektive eventuella reservdelar
3. Uppge fullständiga kontaktuppgifter så att verkstaden kan nå dig vid eventuella frågor om tilläggsarbeten som du ska godkänna innan de utförs.
4. Be om att få leveranstid, en orderbekräftelse samt ett inlämningskvitto.
5. Vid en reparation, var inte rädd för att sätta en kostnadsgräns
6. Ta ut sådant som kan vara ömtåligt eller stöldbegärligt – särskilt om bilen ska förvaras övernatt hos verkstaden eftersom verkstaden inte är ansvarig för sådant som förvaras i bilen.
7. Ge serviceboken till kundmottagaren eller mekanikern så att de kan stämpla i den.
8. Be verkstaden att förklara fakturan och det arbete som utförts – var inte rädd för att fråga. Spara fakturan och serviceprotokoll samt eventuella garantidokument.
9. Köp gärna till en flaska motorolja och kylarvätska av samma kvalitet som verkstaden använt.
10. Är det en större reparation på en äldre bil, rådfråga gärna verkstaden om alternativa lösningar – det finns renoverade och begagnade reservdelar med garanti. Motsvarande gäller för smörjmedel, där kvaliteten ska vara anpassad till hur bilen körs.
MRF-anslutna verkstäder finner du på www.mrf.se
<!--EndFragment-->Ämnen
Kategorier
Motorbranschens Riksförbund, MRF, är branschorganisationen för seriösa och professionella bilåterförsäljare och bilverkstäder. Vi har ca 1200 medlemsföretag i Sverige, vilka omsätter över 100 miljarder kr/år.